Samlivsbrudd og skilsmisse

Hjelp ved samlivsbrudd


En skilsmisse eller et samlivsbrudd kan være en av de mest belastende opplevelsene man går gjennom i livet. De følelsesmessige utfordringene kan virke uoverkommelige, og de økonomiske og praktiske gjøremål kan være mange og uoversiktlige.


Spørsmål som dere må bli enige om er blant annet; hvordan skal verdier deles? Hvem skal beholde boligen? Hvordan skal gjelden fordeles? Dersom det er hjemmeboende barn bør det inngås en samværsavtale og hvor barnet skal bo.


Selv om det kan virke overveldende, er det viktig å huske at du ikke er alene. Det er mange som har gjennomgått dette før deg, og med støtte fra venner og familie i tillegg til bistand fra en av våre advokater kommer det til å løse seg. 


Det viktigste rådet vi kan gi er å være rause med hverandre. Husk at ingen spørsmål må besvares umiddelbart, det aller meste kan man tenke på til dagen etter. Det er viktig å tenke på at livet er ikke over selv om et brudd oppstår. Dersom dere har barn sammen vil det som regel måtte være en viss kommunikasjon mellom dere resten av livet.

Separasjon / skilsmisse

 

Dersom du ønsker å skilles må du først søke Statsforvalteren om separasjon dersom du og ektefellen bor sammen, eller ha bodd hver for dere i mindre enn to år. 

 

Etter ett års separasjon ved bevilling, eller to år ved faktisk separasjon, kan hver av ektefellene søke Statsforvalteren om skilsmisse. Ved begjæring om skilsmisse kreves det bekreftelse fra to vitner om at dere har levd atskilt i minst et år. 

 

Ved faktisk separasjon mister man ikke hverandres arverett, men ved separasjonsbevilling bortfaller arveretten straks begjæringen er mottatt av Statsforvalteren. 

 

Ekteskapsloven sier i utgangspunktet at alt som er opparbeidet av dere mens dere var gift felles og skal deles likt ved skilsmisse eller død, med mindre noe annet er avtalt. Samtidig er det en mulighet til å kreve skjevdeling ved skilsmisse og død, ved at bestemte deler av formuen skal holdes utenfor skiftet dersom det er verdier du eide den dagen dere inngikk ekteskap, eller senere har mottatt i arv eller gave fra andre enn ektefellen. (Ekteskapsloven §59). Det kan derfor være viktig å finne dokumentasjon på at verdiene fortsatt er i behold.

 

Ektepakt

En ektepakt er avtale mellom to ektefeller, eller et par som skal inngå ekteskap, om formuesordningen mellom ektefellene. Det kan blant annet avtales fullt særeie, delvis særeie, særeie i live felleseie ved død, rett til å sitte i uskiftet bo med særeie, gis gaver mellom ektefeller og si fra seg retten til skjevdeling. 

 

Det er strenge formkrav til opprettelse av en ektepakt. For at ektepakten skal være gyldig må den være skriftlig, den må signeres av begge ektefellene samtidig med to habile vitner. For at ektepakten skal ha rettsvern må den tinglyses i ektepaktregisteret. Dersom ektepakten inneholder bestemmelser om gave av fast eiendom, må den også tinglyses i Statens kartverk. Ektepakten er likevel gjeldende straks den er signert

 

Dersom ektepakten tinglyses i ektepaktregisteret, medfører det at det lagres en kopi av avtalen i registeret, og at denne er offentlig tilgjengelig. I utgangspunktet kan enhver motta kopi av avtalen, etter søknad til ektepaktregisteret,

 

Foreldrekonflikt

 

Det som tidligere ble kalt barnefordeling omtales nå som foreldretvist eller foreldrekonflikt, og innebærer som regel uenighet om foreldreansvar, samvær og hvor barnet skal bo. Barnets beste er alltid sentralt i slike saker.

 

Heldigvis klarer de fleste foreldre å komme til enighet alene, eller sammen med en advokat, men dersom enighet ikke oppnås vil neste skritt være å reise sak for domstolen. Slike saker behandles ikke i forliksrådet, men det ar krav om at partene har foretatt mekling, og at det er utstedt en meklingsattest. 

 

Dersom foreldretvister havner i retten vil dette være prioriterte saker, som vanligvis starter med saksforberedende møter. Her møter partene sammen med sine advokater, og i de fleste tilfeller oppnevnes det en sakkyndig psykolog som bistår i møtet. Dommeren vil i slike møter forsøke å mekle frem en løsning som alle parter kan leve med. 

 

Det stilles store krav til advokatene i slike saker, da det bør være et overordnet mål å komme til en enighet. Husk at foreldrene må forholde seg til hverandre også etter at saken er avsluttet for retten. Dersom det ikke oppnås enighet går saken videre til hovedforhandling og dom. 

 

Dessverre er det mange fedre som opplever å bli satt på sidelinjen i foreldrekonfliksaker. Barneloven er kjønnsnøytral, og bestemmer at barna i utgangspunktet har rett på like mye samvær med mor og far. Det fremstår som åpenbart, men fremgår også av nyere forskning, at det kan få negative konsekvenser for barn dersom de mister kontakten med far. Det kan gå utover deres helse og selvoppfatning. 


Hva kan advokatene Ness & Fludal hjelpe deg med? 


Vi bistår med opprettelse av ektepakter (og samboeravtaler)

Vi bistår med økonomisk oppgjør/avtale etter skilsmisse og samlivsbrudd

Vi bistår på ethvert trinn i foreldretvister, med hovedmål om å komme til en frivillig avtale

Vi bistår med juridisk rådgivning i alle forhold forbundet med familie og barn

Vi vil støtte og veilede deg til enhver tid i din sak


Ta gjerne kontakt med advokat Pål Hamre Ness på telefon 900 83 780 eller Liv Fludal på telefon 938 87 219, eventuelt på e-post for en uforpliktende prat




unsplash